Image of a forest with fog

Drumeții

1 / 7

Vârful Retezat

Deși nu este cel mai înalt vârf din acest masiv, la 2484 m, totuși cercetătorii au ales să numească masivul după acest vârf impresionant, datorită peisajului care iți taie respirația, cu vedere la toate crestele ascuțite ale masivului, dar și priveliștea asupra depresiunii Hațegului și a orașelor dimprejur, inclusiv Deva.
Traseul include morenele specifice acestui masiv, toate etajele climatice montante, cu păduri de pin, jneapăn și gol alpin, dar și lacul glaciar Ștevia.
Altitudine: 2484 m
Duratā drumetie: 4 ore
1 / 7

Lacul Bucura

Cel mai mare lac glaciar din Romania este Lacul Bucura, cu o suprafață de 8,9 ha. Drumeția până la acest lac pornește din Poiana Pelegii, iar traseul este considerat „bulevardul Retezatului“. Traseul urcă printr-o vale deosebit de frumoasă, prin pădure de brad, jneapăn și apoi gol alpin, cu vedere către lacurile glaciare de sub Bucura, lacurile Ana, Lia si Florica. În sezonul potrivit poteca este înconjurată de albastrul afinelor coapte și roșul bujorilor de munte.
Altitudine: 2040 m
Duratā drumetie: 2 ore
1 / 7

Vârful Peleaga

Cel mai înalt vârf din Retezat, la 2509 m, un vârf stâncos, înconjurat de morene și grohotiș, cu priveliște la toate vârfurile impresionante din masiv, vârful Retezat, vârful Piule, vârful Mare și fratele mai mic, vârful Păpușa, vârf cu doar un metru mai mic.

Există două trasee care ajung pe acest vârf, unul care pornește din Poiana Pelegii și continuă prin valea Păpușii, și unul care pornește de la Lacul Bucura, astfel încât drumeția la acest vârf bifează și acest frumos lac glaciar. Marmotele sunt foarte des observate de către turiștii care urca spre vârf.
Altitudine: 2509 m
Duratā drumetie: 3 ore
1 / 7

Șaua Iepii - Munții Tarcu

Șaua Iepii aduce frumusețea peisajului alpin într-un traseu accesibil, ne poartă printr-o pădure de foioase, care apoi devine de conifere, ca apoi să ieșim într-o frumoasă poiană de munte, prin care curge domol un pârâiaș. Prin această poiană se urca până în Șaua Iepii, o șa din care pot fi observate atât crestele din Retezatul Mare și Mic, cât și cele din Godeanu, iar în partea cealaltă întreg peisajul Banatului Montan, cu Muntele Mic în zare.
Altitudine: 1727 m
Duratā drumetie: 2.5 ore
1 / 7

Cascada Lolaia

Cascada Lolaia este o frumoasă cascadă din nordul masivului Retezat, cu o înălțime de aproximativ 15 metri. Această cascadă este accesibilă, accesul auto fiind posibil pana în apropiere, aceasta fiind situată pe una din principalele căi de access înspre Retezat. Șuvoiul ei de apa ne aduce aminte de codițele păstoriței Lolaia, de la care această cascadă își trage numele și legenda.
Altitudine: 1050 m
Duratā drumetie: 1.5 ore
1 / 7

Vârful Gugu

Vârful Gugu este cel mai înalt vârf din Banatul Montan. Acest vârf este un vârf de legenda, fiind considerat muntele sfânt al vechilor daci. Este considerat muntele ascuns privirii, din cauza că, deși este un vârf înalt, este ascuns în munți, el nefiind vizibil din multe locuri din cauza vârfurilor înalte din jurul lui.
Drumeția pană la el este una solicitantă, în schimb drumețul este răsplătit cu priveliști care îți taie respirația, cu poieni alpine în care se spune ca este și peștera lui Zamolxe.
Altitudine: 2291 m
Duratā drumetie: 5 ore
1 / 7

Lacul Zănoaga

Parcul Național Retezat mai este numit și „Tărâmul fermecat cu ochi albaștri“ deoarece acesta găzduiește peste 80 de lacuri de origine glaciară formate în urma ghețarilor de mult dispăruți.

Drumeția aceasta ne va duce la aproape 2000m altitudine pe versantul sudic al vârfului Șesele unde ne așteaptă lacul Zănoaga, unul din lacurile glaciare găzduite de Munții Retezat și cel mai adânc lac de acest fel din țara noastră, cu o adâncime de 29m în mijlocul ochiului de apă.
Altitudine: 1997 m
Duratā drumetie: 5 ore